PHILLIPP RÜTTGERS & OENE VAN GEEL - CHANGING LANDSCAPES

“Changing Landscapes” is een bijzonder project hetgeen al uit de bezetting blijkt, Philipp is te horen op de piano en Oene op de viool, bovendien zijn hun composities ook van een apart karakter. Philipp Rüttgers (1981) groeide op in Berlijn in de jaren ’80 in een wereld met krakers, punkdiva Nina Hagen, de kernramp in Tsjernobyl en de muur. Misschien als tegengewicht ontwikkelde hij een voorliefde voor sprookjes. Toen hij dan ook in 2018 de eervolle compositie opdracht kreeg van het North Sea Jazz festival, maakte hij een eigentijdse muzikale bewerking van de sprookjes van Hans Christian Andersen, de muziek is terug te vinden op het album “Twists” op Zennez records. Philipp is ook de leider van “Music Lab”een septet dat veel succes oogstte in de Nederlandse pers met het album “Repetitive Mind”. In Duitsland maakt hij deel uit van de fameuze JazzRock/Fusion groep “Ka Ma Quartet”, hij is ook lid van het “Chronometers Orchestra”geleid door Zacharias Falkenberg en pianist in het Jan Wirken Ensemble. Hij schrijft voor films, bigbands en is vaak te zien en horen op Nederlandse en Duitse podia.

Oene van Geel (1973) speelt viool en quinton (5 snarige viool) en hij is componist, hij is een muzikale avonturier, beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij trad wereldwijd op en maakt deel uit van de volgende ensembles : “Estafest”, “The Nordanians”, Haanstra & van Geel”, een duo met danseres Miri Lee en een duo met Philipp Rüttgers. In 2015 maakte hij zijn eerste solo album “Sudoku”, in 2013 ontving hij de VPRO Boy Edgar Prijs en daarnaast diverse andere prijzen. Hij componeert voor diverse gezelschappen en muzikanten van de Nationale Opera tot Remy van Kesteren en Eric Vloeimans.

De opnamen voor dit album vonden plaats in het MCO in Hilversum, waar Philipp een pas gestemde Steinway concertvleugel ter beschikking had, dat en de fantastische akoestiek deden hun werk. Ze speelden zonder versterking en zonder koptelefoons, bij latere beluistering waren beide muzikanten enorm enthousiast, de ruimte van het MCO had zeker meegewerkt aan de kwaliteit en klankkleur van de opgenomen muziek. Ik ken de ruimte en heb er diverse keren concerten beluisterd en de akoestische kwaliteit is bewonderenswaardig. De muziek is een fraaie synthese tussen jazz en kamermuziek wat muziek oplevert die bijzonder aangenaam in de oren komt. Viool en piano komen wonderwel overeen, er is sprake van een ware muzikale symbiose. Bij herhaald luisteren verdwijnt grotendeels het aspect kamermuziek en voeren de jazz elementen de boventoon. Dit album is al ettelijke keren voorbij gekomen hier in huis en telkens is het genieten geblazen. Het merendeel van de composities komt uit de koker van Philipp (6) en Oene neemt er 3 voor zijn rekening en de rest (4) is een gezamenlijk gebeuren.

Jan van Leersum.

Concerts Philipp Rüttgers & Oene van Geel
14 June 2020 Centrale Bibliotheek Den Haag, special guest Miri Lee (dance)
19 June 2020 Splendor Amsterdam, special guest: Pau Sola Masafrets (cello) CD PRESENTATIO
N



Artiest info
   
 

 

Label: Just Listen Records / Native DSD Music
Promotion: Greenbag

video